3 motive pentru care nu poți să iei decizii importante și cum să schimbi asta

 

În ciuda zgomotului din intersecţie, scriu frenetic.

Galben, portocaliu, roşu – azi sunt peste totîn stânga mea, în faţăba florile, ba freshul în straturi, dulce-acrişor şi uşor răcoritor. Spuma cafelei, care prinde varii forme şi contururi, azi nu e nici ea uşor de definit.

Nu m- fi oprit la benzinăria din Focşani neapărat, dar ţineam pun pe “hârtiegândurile care zburau haotic în mintea mea. După ce am vorbit de una singură în maşină până acum, măcar ştiu le-am scos la lumină 

În timp ce treceam pe lângă câmpuri întinse cu maci şi rapiţă, entuziasmată nevoie mare, gândesc: “ia hai fac câteva poze…”

Şi cum se întâmplă cu legile lui Murphyevident toate florile sunt mereu pe partea cealaltă de drum. Parcă totuşi n- opri traversez 4 benzi pe E85, las sigur găsesc şi pe partea mea de mers. Frustrant, dar nu…câmpurile cele mai faine nu-s pe partea mea.

 
Şi mi se aprinde un beculeţ, după ce agit un pic – fac des tare aşa. Amân des fac ceva acum, imediat, poate e ceva mai ok mai târziu, sau mai uşor, sau mai potrivit.

Şi se mai aprinde încă un buton. Paradoxul meu – faptul deciziile serioase pe care le -am luat, alea care mi-au schimbat viaţa,   le-am luat rapid şi iraţional .

M-am mutat la Bacău din Bucureşti tam nesam, în doi timpi şi trei mişcări , deşi nu cunoşteam nici măcar o persoană acolo. Toată lumea cu care am vorbit atunci mi-a zis sunt nebună, sau pe acolo – esenţă aia era. Singură excepţie a fost mami – care a început plângă şi n-a mai zis nimic, în prim stadiu. 😉
Mi-am dat într-o luni demisia atunci, pentru un job pentru care începusem miercurea dinainte discuţia, și pe care nu îl cautasem.

M-am  urcat în maşină şi am condus 150 km, direct de pe masa de masaj, ca văd pe cineva care îmi era drag.

Am decis  nu mai angajez şi îmi fac un business cu pantofi şi genţi, într-un moment de criză, când tot ce auzeam era “cum nu se poate”.

Am condus singură, prin viscol, de la Bacău la Cluj, pentru o operaţie, fără îmi mai pun problema cum întorcşi eu, şi maşina.

Şi altele asemenea.

***

Pe de altă parte,  zilnic îmi scot peri albi cu decizii minore.

Port rochia verde sau jeans? Cu toc sau fără? Aleg drumul asta către supermarket, sau celălalt?

opresc sau nu fac poză ( apoi evident îmi pare rău nu) ?

În vacanţă – restaurantul ăsta? Nuuu, următorul, mereu următorul….

Am pus cap la cap ce ştiu, ce am experimentat,  cu ce văd în jur.

***

Am găsit 3 motive care îmi îngreunează puterea de a lua decizii, de orice fel , şi nu doar mie.

1. Primul motiv apare dacă:

Nu foloseşti dimineaţa la potenţialul ei 

Studiile făcute de Roy Baumeister, profesor de psihologie la Universitatea de stat din Florida, pe tema voinţei şi a oboselii decizionale, ne arată cel mai bun moment pentru a lua decizii importante pentru noi, e dimineaţă. Pe parcursul zilei, capacitatea de a lua decizii complexe e din ce în ce mai mică, şi sfârşim prin a lua decizii proaste şi pripite, pentru şi răbdarea se epuizează tot în ritmul ăsta.

Ce fac?  trezesc greu, până beau cafeaua, până stau în trafic, până ajung la birou şi mai povestesc cu cei din stânga şi dreaptadeja e 11. Până la ora asta sigur am luat decizii – doar nu cele importante, şi de cele mai multe ori fără îmi dea seama asta am făcut. Şi apoi întreb unde a zburat ziua, eu n-am simţit..

Vorba noastră cu cine se trezeşte dimineaţă, departe ajunge” e cât se poate de nimerită. Şi aici ne întoarcem tot la studii. Laura Vanderkam, autoarea cărţii “Ce fac înainte de micul dejun cei mai de succes oameni”, readuce în vedere faptul 90% dintre cei studiaţi – exemple precum CEO Pepsico,Disney, etc – se trezesc înainte de 6 a.m.

Ora 5 a.m. este un punct de maximă linişte mentalăcând energia, şi implicit puterea noastră de a lua decizii importante, e la cote maxime.

Sunt sigură ai avut şi tu zile în care, trezit  fiind de dimineaţă, ai reuşit faci mult mai multe lucruri decât în mod normal, doar pentru ai avut mai mult spor.

Aşadar, foloseşteţi dimineţile pentru ce contează cu adevărat pentru tine. Poţi :
te trezeşti mai devreme,
ai agenda făcută de seara (şi asta implică tot decizii)
faci ce e cel mai important dimineaţădupă cum spune Brian Tracy în “Eat the frog!”-metafora broaştei ( ceva-ul care îţi place cel mai puţin,  pe care trebuie -l faci, dar, pentru este neplăcut, amâni la nesfârşit) – eu completez cu “lucrul cel mai important pentru tine, şi care  cea mai mare valoare vieţii tale, dacă faci doar asta azi

2. Al doilea motiv e legat de

  Faptul iei prea multe decizii mici de-a lungul zilei

Fiecare om are ceea ce eu numesc Rezervorul decizional- un rezervor cu voinţă şi putere de a lua decizii, care e plin dimineaţă, şi care până după amiază se goleşte, pentru tot consumăm din el.
Orice hotărâre cât de micăinclusiv ce mănânci la micul dejun, cafea cu lapte sau fără, etc., cu ce îmbrac azi, consumă din rezervor.

Un exemplu care mie mi-a dat de gândit a fost cel cu uniforma. Steve JobsBarack Obama și Mark Zuckerberg au asta în comun – toţi poartă sau au purtat acelaşi tip de haine, zi de zi, care a ajuns la rang de uniformă.

Fie vorbim de helancă neagră + jeans, sau costum gri sau bleumarin, sau tricou gri + jeans – nici unul dintre ei nu îşi mai iroseşte energia cu asta, ştiind sunt alte decizii care chiar fac diferenţa, şi sunt semnificative.

Folosind tot ce e în rezervor pe mărunţişuri, nu mai ajungi iei deciziile importante  – le amâni, sau iei deciziile importante cu resturile pe care le mai ai, din rezervorul plin de dimineaţă.

Aşadar, redu pe cât poţi numărul de decizii zilnice, dintre cele mici. Poţi :

creezi anumite obiceiuri, de care apoi te ţii  – ex. în 5 din 7 dimineţi, mănânc iaurt cu cereale, port un anumit tip de haine în timpul săptămânii– nu mai adun altele în ideea poate, vreodată, o le vină rândul la purtat

decizi mărunţişurile după ce deja ai făcut lucrurile care sunt valoroase pentru tine .

3. Al treilea motiv e tocmai

Indecizia, sau teamă, de a lua decizii

Sunt multe momente în care nu poţi alege între A şi B, dar le păstrezi în mintea ta – si le pasezi din stânga în dreapta.

Merg la spălătoria de la mine de pe stradă, sau merg la aia la care ajung în 30 de minute, dar e mai bună? Dar dacă totuşi e traficul nasol acum, şi fac mai mult timp? Şi cred o fie aglomerat azi, e vineri seara, şi toată lumea vrea   spele maşina. Stai, parcă e un serial fix acum, pe care chiar vreau îl văd. Şi sunt cam obosit, am avut o săptămâna a naibii de grea. Las‘  o să văd eu mai încolo ce fac – dar tot am pierdut vremea până acum gândesc

Şi ca fie totul complet, apoi nu iei nici o decizie, după ce teai agitat atât, nu ştii dacă va fi cea mai bună.

Asta e ca şi cum  scoate dopul rezervorului, pornesc o pompa ce pune combustibilul în mişcare, îl las curgă pe jos, dar maşină nu se mişcă din loc.

Aşadar, ca laşi indecizia deoparte, poţi :

– iei cât mai repede o decizie ( setezi termen) – oricare ar fi aceea – sunt rare situaţiile în care vorbim cu adevărat de o decizie de viaţă şi moarte

te întrebi din când în când“Oare chiar face diferenţa?’ – merită atâta efort gândesc mai mult decât 5 secunde?

te gândeşti oricum iei cele mai bune decizii, cu datele pe care le ai în momentul asta. E posibil peste 1 an ai sentimentul ai luat o decizie proastă, şi azi ai fi făcut altfel? Dacă da, super! Asta e semn ai mai învăţat ceva în timpul ăsta, nu ai luat o decizie greşită anul trecut.

– adu-ţi aminte dacă nu iei tu decizia , o va lua altcineva pentru ţineşi aici nu vorbesc doar de decizii mici, ci şi de cele care îţi schimbă viaţă într-o direcţie sau alta.

***

Ca fac un mic rezumat, cele mai productive  ore sunt primele 2 ore după trezire, şi cu cât trece ziua, din ce în ce mai puţin productive ( pentru decizii si lucruri importante pe termen mediu si lung).

Un alt lucru pe care l-am observat e , dupăamiază, dacă iau decizii, oboseşte mai tare fac asta, şi tind merg la extreme.

 

Şi studiile de mai sus au arătat dacă luăm decizii în partea a două a zilei, nu mai mergem pe compromis şi nu mai calculăm corect valoarea – lucrurile sunt doar albe sau negre. Un exemplu este , dacă vreau cumpăr ceva seara,  nu caut un produs care aibă 85% din ce voiam eu de la el, şi preţ mediu, ci ori 100% din ce vreau (şi sunt şanse mari nu găsesc), ori cel mai ieftin produs (chiar e un produs prost).

***

Pe tine ce altceva te împiedică iei hotărâri, când trebuie să le iei?

În ce zonă a vieţii tale ţi-e mai greu iei decizii?

Gata, întorc la drum acum, azi încă mai am de despachetat şi împachetat, pentru drumul de mâine.

Dacă vrei îţi scriu mai mult despre modul în care îţi poţi lua deciziile  – mai bine, mai uşor şi mai repede – și un truc rapid , lasă mi un comentariu, şi revin. 🙂

Zi uşoară îţi doresc,
Cristina
Written By
More from cristina.maria
Viata traita spontan e viata ce merita povestita
#Jurnal_de_recunostinta Zi 6 Draga jurnal, Azi a fost o zi plina de...
Read More

Leave a Reply