3 pasi absolut necesari pentru un FINAL si un INCEPUT de etapa sanatos

final-inceput-viata-noua
Salut și bine te-am regăsit in ultima zi a acestui an (cel mai greu din cei pe care mi-i amintesc eu), cu un final si un inceput .
Plănuiam să scriu un articol despre blocajele noastre, dar am decis să il pregatesc întâi pe acesta și apoi să revin la celălalt, ca sa pastrez o ordine logica .
În ultimii ani am fost din ce în ce mai atentă și conștientă la modul în care îmi organizez timpul și energia, dar și la modul în care pot intra în rolul de observator și de acolo să văd ce ar trebui să ajustez.
Vreau să împărtășesc cu tine modul în care aleg să îmi închei acest an si in general, o etapa, ca sa pot incepe sanatos o noua etapa.

Pasul 1   – Lucruri de finalizat

Pe parcursul lunii decembrie, m-am uitat puțin la proiectele care erau în lucru și am încercat să duc la capăt cat mai multe dintre ele.
Dacă nu ai apucat să citești articolul, ai aici mai multe detalii – de ce țin neapărat să fac asta.

Pasul 2 – Retrospectiva (anului)

Aici, in mod normal, făceam retrospectiva a ceea ce am reușit să fac în anul acesta, dar și ce nu am reușit.
Până acum, accentul îl puneam pe ceea ce am reușit, ca să-mi asigur combustibil în continuare și forța de a aduce și alte proiecte la capăt. Creierul nostru funcționează mult pe bază de precedent, iar dacă precedentul este unul care ne ajută, e păcat să nu-l folosim.
Pe langa punctele de retrospectiva din articolul de mai sus, anul acesta am descoperit acum, pe final, intr-o emisiune a Cameliei Pătrășcanu, un exercițiu care mi s-a părut genial.
Premisa de la care pleca, perfect logică de altfel, era că fiecare lucru pe care nu l-am reușit a venit la pachet cu niște lecții pe care le-am învățat.
Spre exemplu, dacă am vrut să ne schimbăm jobul, și totuși nu am reușit o facem, ca să reușim să rămânem în acel job care nu ne plăcea, a fost nevoie să dezvoltăm niște mecanisme de apărare, de ajustare la situație.
Ideea exprimată de ea este că, poate, în realitate, obiectivul nici măcar nu era pentru noi, ci aveam nevoie de aceste resurse suplimentare, mecanisme de ajustare, ca să creștem, și nu de obiectivul îndeplinit SAU ca, cu aceste noi resurse si doar in aceasta versiune noua a noastra, putem obtine succesul si sa il si pastram.
Iti povestesc un pic si de retrospectiva mea.
Reusitele din 2019
Anul acesta a fost cel mai greu an din viața mea, dar simt că, în același timp, am învățat cat în alți 10 ani laolaltă.
➔ De departe, cea mai mare bucuria mea este faptul că am reușit să public cartea “101 Lectii de Viata de la Oameni de Succes” și împreună cu ea, am învățat întreg procesul, de la scris, editat, organizare, pagina de prezentare, marketing, tot ce presupune aceasta calatorie.
➔ Mi-am depășit teama de a vorbi în public și am început să țin cursuri și să împărtășesc din ceea ce știu și iubesc (in sala, pe Whatsapp).
➔ Am participat si eu la cursuri care mi-au plăcut și m-au ajutat foarte mult.
➔ Am reluat studiul astrologiei, după 10 ani de când am început prima dată.
➔ Am învățat să fac înregistrări audio, filmari, editari de toate felurile, eu, care nu ma consideram o persoana tehnica.
➔ Am învățat să separ ce mă ajută și ce nu.
➔ Am avut mult mai multe ședințe de coaching decât în trecut, cu persoane extrem de diferite, de care m-am bucurat, de la care am învățat și unde am putut să văd niște rezultate fabuloase, ce m-au făcut să-mi amintesc în fiecare clipă cat de bine investite sunt timpul, energia și cunoștințele pe care le-am adunat.
➔ Am înțeles că pot mai mult decât am crezut vreodată că pot, dacă direcția este cea corectă, că am perseverență și răbdarea și disciplină pentru orice îmi doresc să fac și este important pentru mine.
➔ M-am redescoperit pe mine, am făcut curat în interiorul meu, în lucruri, în relațiile din jurul meu. Cu durere ce s-a prelungit pe un anumit interval de timp, am lăsat oameni și relații să plece, fără să mai apelez la anestezice – acele lucruri, situații, persoane care ne ajută să trecem mai ușor peste suferințe, dar care în același timp nu iau din putere, fără să ne dăm seama ( o sa scriu un material separat pe tema asta).
➔ Am descoperit resurse în interiorul meu pe care nu credeam că le-am, am reușit să fiu fermă și să spun NU oamenilor dragi, mai mult sau mai puțin apropiați, indiferent cat simțeam că mi se sfârșie sufletul momentul acela.
➔ Mi-am depășit cea mai mare parte din limitările pe care mi le pusese și zona de confort și mi-am dat seama cat de multe lucruri mai sunt încă de făcut.
➔ Datorita “schimbarilor schimbarilor” si a faptului ca reperele cunoscute au fost daramate unul cate unul, am invatat sa traiesc mai mult in prezent – “aici si acum se intampla ceva? Nu? Bine, pentru restul, vei vedea maine”
Minusurile anului, din care am învățat enorm, au fost, printre altele:
➔ Faptul că mi-am dezechilibrat sănătatea și zona socială. Energia mea a mers preponderent în zona muncii, lucru care mi-a destabilizat sănătatea, grija față de mine dar m-a și făcut să mă izolez și să renunț la acele lucruri care mi-ar fi adus relaxare pe moment.
➔ O relație care nu a mers, dar din care am învățat enorm de mult. Am învățat să mă prioritizez pe mine, am învățat să pun limite, m-am întors cu mai multă atenție la mine, am învățat să țin cont de ceea ce simt, de intuiție dar și de valorile mele, care sunt nenegociabile, am descărcat o mulțime de conștientizări, așadar mai mult material de scris , mi-am acordat mai mult timp mie, ca sa ma inteleg si sa construiesc viitorul pe baze sanatoase, mi-am dat voie inclusiv sa scot intunericul din mine la lumina, ceea ce nu am facut niciodata pana acum.
➔ Faptul că nu am reușit să mă motivez să fac mișcare si să ajung la greutatea pe care mi-o doream.
Acestea sunt o mică parte din ele (anul, asa cum iti scriam mai sus, a fost cel mai greu din viata mea, asa ca si suferintele, frustrarile, nemultumirile au fost proportionale ), dar aleg să privesc partea bună din tot .
Am învățat, am crescut, am avut ocazia să le trec prin filtrul “sunt ale mele sau nu sunt ale mele?” .
Bonus, am listă consistentă pentru 2020, mai cernută și cu infinit mai multe resurse la dispoziție care să mă ajute să le duc la capăt.

Pasul 3 –  Setarea obiectivelor

Îți las mai jos un alt material despre setarea obiectivelor, dar insist pe un lucru, pe care l-am menționat și la punctul anterior – asigură-te că obiectivele tale sunt ale tale, corelată cu valorile tale cele mai profunde (acesta e ingredientul magic, de fapt). Că sunt importante pentru tine la cel mai profund nivel, nu ca să ii impresionăm pe alții, nu ca să fim social acceptați, nu ca să ne iubească cineva mai mult.
___
Ce zici – te ajuta pasii de mai sus? Lasa-mi un mesaj sau comentariu si spune-mi parerea ta!
Revin cat mai curând cu articolul despre sabotorii interiori și de idei de cum sa jonglam cu situațiile în care simțim că suntem blocați.
____
Pana atunci, iti doresc un final de 2019 cu pace si liniste si impacare, cu intelepciune si optimism.
Iti doresc un 2020 in care sa folosesti resursele dobandite, sa cresti cu usurinta si bucurie, sa iti implinesti cele mai curajoase visuri si sa lasi scanteia minunilor din tine sa se faca vazuta!  🙏🌈🌟
Te imbratisez cu drag,🤗
Cristina-Cojocariu- succes-autor-lectii
Written By
More from cristina.maria
De la emotiile negative la comunicarea eficienta, in doar 5 pasi – Partea 1
Bine te-am regasit, in mjilocul unei saptamani, sper, cu spor! 🙂 Azi...
Read More
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Leave a Reply