“Ai putea fi mai degraba recunoscator pentru buruienile mintii tale, pentru ca, pana la urma, ele sunt cele care te vor face sa iti imbogatesti practica.”
Shunryu Suzuki
***
Ce e cu “buruienile” care ne invadeaza mintea?
Zilele trecute am terminat de citit cartea Zen Mind, Beginner’s Mind, subiectul fiind practica zen si invataturile budiste.
Cartea e una pe cat de simpla, pe atat de complexa si revelatoare. M-a uimit si incantat cata intelepciune se gaseste in fiecare actiune simpla a noastra, din cele de zi cu zi, cata profunzime gasim in fiecare maruntis, daca doar ne deschidem sa vedem.
***
Ce vreau sa iti povestesc azi porneste de la o metafora care mi-a placut tare.
Toti stim cum buruienile ne strica gradina. Ne straduim sa scapam de ele in fel si chip, iar ele se incapataneaza sa apara din nou, parca din ce in ce mai zdravene.
Asa se intampla si cu mintea noastra – gradina la purtator, si gandurile care ne pun piedici. Le smulgem, le indepartam, iar ele insista sa se intoarca. Evident, prima concluzie e una plina de frustrare, mai ales dupa atata efort:
“De ce mie?”
“De ce eu?”
“De ce n-am liniste, daca tot m-am chinuit atat sa le asez?”
***
Cum ne ajuta gandurile “negative” si situatiile stresante?
Cand suntem in mijlocul furtunii, prima tendinta e sa nu vedem cum buruienile – gandurile care nu ne-au dat pace pana acum – ne pot ajuta.
Buruienile din gradina, cand sunt smulse si ingropate in apropierea plantelor, le ofera nutrienti acestora si le ajuta sa creasca.
La fel si pentru noi – gandurile care ne chinuie, intamplarile, situatiile pe care le-am etichetat ca fiind “rele” ne dau ocazia sa crestem, sa ne dezvoltam.
***
Se spune ca nimic nu creste in zona de confort, si e valabil pentru fiecare dintre noi.
Daca totul ar fi roz mereu, nu ne-am dezvolta, nu am invatat nimic nou, nu am deveni mai adaptabili si mai echilibrati – ca n-am avea de ce.
Situatiile neplacute sunt cele care ne fac sa inaintam:
♢ Mananc mai atent si constient pentru ca altfel gastrita mea protesteaza.
♢ Verific de doua ori fiecare mail si document pe care il trimit, de vreo 15 ani, pentru ca la primul meu job, intr-un moment de oboseala extrema, am trimis un mail important altcuiva decat trebuia.
♢ Sunt mai calma pentru ca am invatat ca atunci cand ma enervez si ma las tarata intr-o disputa, reactionand agresiv, lucrurile n-au sanse sa iasa bine.
***
Recadrarea (reframing-ul) situatiilor
Recadrarea a fost una dintre tehnicile invatate acum multi ani la NLP, care m-a ajutat sa vad lucrurile dintr-o perspectiva mult extinsa. Conceptul poate fi intalnit atat in psihologie, cat si in spiritualitate.
Ce inseamna, de fapt ?
Inseamna ca fiecare intamplare e neutra, in sine – iar intelesul i-l dam noi (varianta prescurtata).
Avem in fiecare moment posibilitatea sa dam X intelesuri unei singure situatii (iar X tinde spre ∞, ca la matematica ).
Daca intrebi 10 oameni cum li se pare ceva, cu siguranta mare parte dintre ei iti vor spune lucruri diferite.
Cand recadram putem alege sa privim lucrurile in mod constructiv pentru noi, sa fim mai pozitivi in timp ce evaluam situatia cu plus si minus, si nu rupti de fapte.
Cum folosim recadrarea in mod constient?
Optiuni si perspective – exercitiu 1
1. Alege 3 situatii care te streseaza in momentul acesta / 3 ganduri care iti ruleaza prin minte si nu iti dau pace.
ex. Nu ies suficient de mult din casa in perioada asta.
2. Care e motivul pentru care simti ca te streseaza? Ce inseamna pentru tine fiecare dintre ele?
ex. Imi da sentimentul ca ma izolez si nu fac miscare.
3. Gaseste alte 3 intelesuri / beneficii (minim) pentru fiecare dintre situatii.
ex. Am mai mult timp pentru citit. / Petrec mai mult timp cu mine insami. / Stau departe de baltile de afara (ca tot e perioda ploioasa).
Recunostinta fata de oameni si situatii care ne-au provocat – exercitiu 2
Cum ar fi sa le multumim tuturor oamenilor care ne-au iesit in cale, mai ales celor care “ne-au facut” sa suferim, “ne-au suparat”, chiar daca nu ne vine inca usor si natural?
♢ Soferului agresiv din trafic => ne-a aratat agresivitatea din noi si lipsa rabdarii, si ne-a dat ocazia sa le lucram.
♢ Persoanei de la job care contesta mereu ceea ce facem => ne da ocazia sa invatam sa nu luam lucrurile personal si sa ne aparam in mod diplomat parerea si sa ne-o sustinem in fata lumii.
♢ Fostului iubit sau iubita care ne-a inselat si mintit => ne-a scos la suprafata frica noastra de abandon, respingere, tradare si ne-a aratat ce avem de vindecat.
♢ Prietenilor care ne-au abandonat cand aveam nevoie => ne-au dat ocazia sa vedem ca ne descurcam oricum si suntem capabili.
♢ Oamenilor care ne critica mereu, orice am face => ne dau ocazia sa ne punem intrebarea ce anume putem imbunatati la noi si actiunile noastre, in acelasi timp in care ne dam seama ca e ok sa fim imperfecti – viata e minunata chiar si asa, pentru ca o avem, pentru ca traim, pentru ca respiram, pentru ca vedem lumina soarelui, pentru ca e pace, pentru ca….completeaza aici tu orice vrei.
♢ Tuturor oamenilor si situatiilor care ne construiesc, cizeleaza si ne invata dintr-o alta perspectiva decat cea cu care suntem noi obisnuiti => asa mai putem face un pas catre acceptare si iertare, a noastra insine si al lor.
***
Alta forme de procesat “buruienile” din viata noastra
Gandurile si situatiile aparent negative pot fi transformate in folosul nostru in diferite moduri, dupa cum simte fiecare.
Cateva variante pe care ti le propun sunt cele de mai jos:
♢ Exercitii de recadrare (cum e cel de mai sus)
♢ Jurnal de recunostinta – AICI gasesti niste idei
♢ Rugaciune
♢ Meditatie
♢ Yoga, dans sau activitatea fizica, in general
♢ Introspectie – AICI ai mai multe sugestii
♢ Citit
♢ Diferite forme de a iti activa creativitatea – muzica (ascultat sau cantat) / pictura / colorat etc.
♢ Plimbare
♢ Discutat cu cineva care e deschis, intr-un mediu in care nu te simti judecat, pentru a iti deschide o noua paleta de optiuni.
Cele de mai sus sunt doar cateva dintre modalitati – evident ca fiecare isi gaseste calea adaptata lui insusi, prin experimentare.
Ele iti aduc claritate, linistire a mintii, conectare, deschidere a orizonturilor si implicit evolutie pentru tine pe plan mental, spiritual, emotional.
Daca observi blocaje in drumul tau si nu vezi cum le poti depasi de unul singur, o buna optiune e sa iti gasesti o persoana specializata care sa te sustina – terapeut, coach, psiholog, dupa cum simti.
(O sa iti povestesc in alt articol perspectiva mea despre modul in care poti alege un ghid / persoana care sa te sustina, in modul cel mai potrivit pentru tine.)
***
Daca ar fi sa extrag o concluzie scurta a celor de mai sus, aceasta ar fi ca lucrurile sunt reflectate mereu din perspectiva din care le privim (cum e si cu imaginea de mai sus – tu ce vezi in ea?).
Noi le zugravim in culori vii sau sumbre, in lumina sau intuneric, in iubire sau ura, cu fiecare gand, traire si actiune a noastra.
***
Sunt curioasa cum au fost exercitiile de mai sus pentru tine.
Ai descoperit lucruri noi cand te-ai uitat mai atent in jur?