Pe Elisabeth Gilbert am descoperit-o cand am auzit de “Mananca, roaga-te, iubeste“ – o carte in care relateaza viata ei dupa divort, cu procesul de redescoperire a sinelui. “Mananca, roaga-te, iubeste” a stat in topul celor mai vandute carti New York Times timp de 199 saptamani.
Filmul cu acelasi titlu, avandu-i in rolurile principale pe Julia Roberts si Javier Bardem, a fost si el foarte bine primit.
Apoi am citit “Lectii de magie. Cum sa-ti cultivi creativitatea” – carte care mi-a placut tare, amuzanta si autentica, incurajatoare si revelatoare. “Si am spus da. O poveste de iubire” e o continuare a cartii “Manaca, roaga-te, iubeste”, o istorie a institutiei casatoriei, scrisa intr-un mod lejer si totusi documentat.
Alte carti scrise de ea (traduse si in romana) mai sunt “Pelerinii”, “Semnatura tuturor lucrurilor”, “Razboiul homarilor”, “Ultimul barbat american”.
Prima carte i-a fost publicata dupa aproximativ 7 ani de incercari, timp in care a lucrat ca si chelnerita, vanzatoare etc. In tot acest timp, cand se intorcea acasa “mirosind a cartofii prajiti ai altora”, se intorcea la visul ei – sa scrie si sa fie publicata.
A fost inclusa de revista Time in topul 100 al celor mai influente personalitati ale lumii.
Elisabeth Gilbert e una dintre persoanele care imi sunt dragi si ma motiveaza sa merg mereu mai departe – prin perseverenta ei, prin autenticitate si asumare, prin curiozitate si deschidere catre roluri noi, prin accent mai mare pe CE isi doreste sa faca si nu neaparat pe rezultat.
Am pregatit pentru tine un top 10 “invataturi” de la ea, plus 3 bonusuri, foarte consistente si pline de inspiratie.
Sper sa iti placa – lasa-mi un comentariu sau scrie-mi un mesaj dupa ce citesti, sa imi spui cum ti s-au parut ideile.
***
1. Gaseste-ti acel “acasa” al tau
Ce iti place atat de mult sa faci, incat ai putea sa faci oricat si oricand?
Elisabeth povesteste ca asa a fost scrisul pentru ea. A scris in copilarie, in adolescenta, la maturitate, cand lucra in timpul zilei ca si chelner sau alte joburi similare.
Nu a fost publicata timp de aproape 7 ani, la maturitate. Se intorcea acasa de la munca, scria, trimitea la diferite edituri scrierile ei si primea respingere dupa respingere. A luat in calcul sa renunte, pentru a fi scutita de durerea fiecarei respingeri. Si de fiecare data se incuraja cu:
“Nu o sa renunt, o sa ajung acasa.”
Asadar, gaseste-ti acest acasa al tau, pentru ca asta te va tine motivat inclusiv in perioadele cand lucrurile nu se aseaza asa cum vrei tu.
***
“Iubeam sa scriu mai mult decat uram esecurile legate de scris, ceea ce inseamna ca iubeam sa scriu mai mult decat imi iubeam propriul ego, ceea ce la final inseamna ca iubeam scrisul mai mult decat ma iubeam pe mine. Asa am mers mai departe.”
***
2. Urmeaza-ti curiozitatea
“Pentru mine, creativitatea a e intersectia dintre munca unei persoane si misterele inspiratiei.”
***
“O viata creativa este orice viata pe care o traiesti, in care deciziile tale sunt mai mult bazate pe curiozitatea ta decat pe fricile tale. Atat.
Si daca la fiecare intersectie si decizie a vietii tale, in mod consistent, obisnuit, ca o rutina, alegi calea bazata pe curiozitate si nu pe frica, atunci vei duce o viata creativa la un anumit nivel, la un anumit moment.
Si nu va arata ca viata mea, va arata ca viata ta. Nu va arata ca viata nimanui altcuiva, pentru ca fiecare are o curiozitate diferita, asa ca fiecare are o cale diferita de urmat catre propria curiozitate, si un rezultat diferit.
Viata ta in sine va fi o opera de arta daca poti trai in mod constant in felul acesta.
Nu e usor, dar merita, merita fiecare efort.”
***
3. Consulta-te cu sufletul tau
E perfect normal sa avem un ego – care se simte atacat, lovit, sifonat cand lucrurile nu ies dupa asteptarile sale. Masura in care ne conduce difera, si acolo avem noi de lucrat.
E perfect normal sa vrem sa avem succes in ceea ce facem – asta e si motivul pentru care perseveram cand in fata noastra apar obstacole. Insa, in momentele dificile, in momentele de rascruce – nu el ar trebui sa hotarasca. Atunci e esential sa ne conectam cu sufletul nostru.
“Egoul tau e o gaura fara fund cu dorinte, nu poate fi niciodata satisfacut cu orice i-am da.
Egoul tau e cel care va vinde 20 milioane de discuri, si se va intreba de ce nu au fost 30 milioane, nu?
Poate fi satisfacut pe moment, dar nu poate fi permanent multumit.
Indiferent ce primeste egoul tau, va fi mereu un alt nivel unde vrea mai mult, vrea 5 exemplare, vrea ceva pe nuanta albastru, vrea ceva maine dimineata.”
***
“E ok sa vrei sa fii vazut, sa ai succes.
Dar daca nu ai nici o motivatie mai puternica decat asta, asigura-te ca ai macar o motivatie suplimentara.
Si lasa acea motivatie suplimentara sa fie ceva care are mai mare legatura cu sufletul tau decat cu egoul tau.”
***
“Sufletul tau vrea si el o multime de lucruri, diferite de ce vrea egoul tau.
Sufletul tau vrea minuni, devenire, dezvaluire, vrea calatoria, conexiune, vrea sens – asta vrea sufletul tau.”
***
Cand ai un esec, ghideaza-te dupa suflet, pentru ca sufletul ne calauzeste sa facem mai mult si mai mult din ceea ce ne e drag, sa schimbam modul in care facem lucrurile, sa o vedem ca pe un joc.
Sufletul ne indeamna sa facem lucrurile nu pentru rezultat, ci pentru calatorie in sine.
***
4. Nu te astepta sa iti pastrezi mereu echilibrul
“Echilibrul e ceva ce gasesti si pierzi, recastigi si pierzi din nou. Suntem toti in schimbare – sa te astepti cumva ca tu sa iti pastrezi starea cand totul se schimba in jurul tau continuu e nebunesc.”
***
5. Gaseste-ti Calea pentru care esti dispus sa platesti pretul
“Fiecare aspiratie, indiferent cat de spectaculos arata, indiferent cat de mult entuziasm simti, indiferent cat simti ca te-ai nascut sa faci acel lucru, vine cu un sandwitch de r**.
Deci intrebarea nu e – ce iubesc sa fac?
Intrebarea e “ce iubesc atat de mult incat nu ma deranjeaza sa mananc sandwitch-ul de r** care vine impreuna cu acel lucru.”
***
Pentru ea, acest lucru este scrisul.
Iar sandwitch-ul cu r** a fost faptul nu a publicat nimic timp de 7 ani, primind mereu scrisori de refuz. Acum, sandwitch-ul il reprezinta review-urile negative, criticile etc. Concluzia e ca iubeste atat de tare ce face, incat nu se impiedica nici de ego, nici de respingere, nici de parerile negative din jur, desi nu pica mereu bine, desi sandwitch-ul inca are uneori acelasi gust respingator.
Asadar, daca prima data cand “dai de greu” nu simti ca merita sa mergi mai departe in ciuda obstacolelor si piedicilor, inseamna ca nu este acela lucrul pe care ar trebui sa il faci pentru toata viata.
Daca la finalul zilei, cand tragi linie, constati ca e mai bine ca ai facut lucrul respectiv decat ca nu l-ai facut, inseamna ca esti pe calea cea buna pentru tine.
***
6. Nu supraestima consecintele greselilor tale (potentiale)
Pentru majoritatea dintre noi, visurile noastre nu vin cu consecinte “de viata si de moarte” daca nu le realizam perfect.
In general, nu sta in mana noastra viata cuiva, daca dam gres. Poate vom fi respinsi, poate vom fi criticati – dar ar fi prima sau ultima data?
Cand tragem linie, ne dam seama ca, in realitate, nu avem mare lucru de pierdut daca ne urmam visul, in schimb avem mult mai mult de pierdut daca nu o facem.
“Care e cel mai rau lucru care se intampla daca nu fac asta perfect din prima?” – intreaba-te de fiecare data cand ai dubii.
Raspunsul tau te va surprinde : “Nu mare lucru”.
***
7. Gaseste-ti pacea interioara
Viata se desfasoara intr-un ritm din ce in ce mai alert. Trairile sunt fluctuante, noi suntem in general intr-o viteza, lucru nu tocmai potrivit pentru sanatatea si starea noastra de bine.
Asadar, prin practica si lucru cu noi insine, si pentru a nu depinde mereu de cei din jurul nostru, dintr-o postura neajutorata, e preferabil sa ne gasim o stare de liniste care sa izvorasca din interior. Si ea va fluctua, dar esential e sa fie mai prezenta in viata noastra decat haosul, sa stim sa o accesam atunci cand avem nevoie de ea.
***
“Intelepciunea e inceputul seninatatii.
In afara de oamenii care sunt indopati zdravan cu medicamente, am observat ca oamenii cei mai calmi pe care ii stiu sunt si cei mai intelepti.
Ei sunt in stare sa puna cel mai repede lucrurile intr-o poza mai mare, care indeparteaza urgenta momentului.”
***
Ca si tehnici, poti alege ce ti se potriveste cel mai bine – meditatie, rugaciune, tehnici de respiratie, sport, plimbari in natura etc. Important e sa devina o constanta din viata ta.
***
“Toti vrem pace, si daca nu reusim in lume, macar sa o avem in propriile noastre minti.”
***
8. Nu fi razgaiat, fii copilaros
“Daca simti ca traiesti doar daca dai foc podurilor care te leaga de trecut, aprinde chibritul, mergi mai departe – asta e calea ta.”
***
Este posibil ca in viata sa nu obtii tot ce iti doresti, chiar daca pui tot efortul tau in directa respectiva, dar si asta e ok, atata timp cat nu te pui intr-o situatie de viata si de moarte.
Aici as completa cu ceea ce spunea Steve Jobs – ca, pentru a intelege cu adevarat ceva, trebuie sa treaca timp, sa ne uitam in urma, si abia atunci vom vedea intreaga perspectiva.
Eu personal aleg sa cred ca, daca am pus toate eforturile intr-un proiect, o relatie etc, si rezultatul nu e cel dorit, inseamna ca nu e pentru mine, si altceva mai potrivit ii va lua locul.
***
“Trebuie sa avem entuziasm de copil in a ne urma visul, dar sa avem grija sa nu cadem in capcana comportamentului unui copil razgaiat.
Entuziasm de copil inseamna sa pasesti in lume cu deschidere catre minuni, cu curiozitate, renuntand la incrancenare, pregatit sa fii uimit in fiecare moment, pregatit sa inveti, pregatit ca totul sa fie nou.
Comportament de copil razgaiat inseamna “vreau asta” si “mi se cuvine asta”, “nu imi place cum merg lucrurile si nu este corect”, “o sa fac o criza de nervi acum”,” nimic nu merge cum vreau”, “nu am crescut in familia potrivita”, “nu am resursele potrivite”, “nu am mers la scoala potrivita”, “nimeni nu ma place”, “renunt”, si “doar pentru ca imi doresc asta, trebuie sa o primesc”.
(“Be childlike, not childish.”)
Cele doua atitutudini sunt diametral opuse – si noi alegem unde vrem sa ne pozitionam, in fiecare moment.
***
Detasarea de rezultat ne va tine departe de depresii, dezamagiri, resentimente, frustrari.
Sa mergem doar pe alegerile sigure, sa nu ne asumam nici un risc ne blocheaza din a ne atinge potentialul.
A ne asuma riscuri – calculate in masura informatiilor pe care le detinem la momentul X, este o varianta mai potrivita pentru a ne urma calea.
***
“Oamenii isi ucid creativitatea insistand ca, daca creativitatea nu le plateste facturile, ea nu exista.”
***
9. Gaseste-ti procesul creativ
La inceputul oricarui drum, pana devine un obicei ceea ce vrei sa faci , tu esti cel care trebuie sa isi faca disciplina, sa iti stabilesti obiective, termene catre rezultatul pe care il vrei, si sa faci pasi zi de zi in directia aleasa.
In timp, poti sa ajungi sa le orgazezi in “sezoane”. Liz are acum sezon de cercetare, sezon de scris, sezon de promovare, de editare, sezon de pauza – si totul e ciclic.
***
10. Provoaca-ti fricile
Fiecare avem propriile frici, mai accentuate sau mai putin. Liz povesteste ca ea are enorm de multe, dar salvarea ei vine din curiozitate, care e mai mare decat frica.
“Marea mea salvare vine din faptul ca sunt cu 1% mai curioasa legat de lume decat imi este frica de ea.
Asta e tot ce iti trebuie – un gram mai mult de curiozitate decat frica. “
***
“De fiecare data cand atac frica, riposteaza si mai tare ca sa imi arate cu cat e mai puternica decat mine.
Acest intreg razboi impotriva fricii nu functioneaza.”
***
Cand apare frica, solutia e sa discute cu ea, sa ii multumeasca pentru bunele intentii si grija, si apoi ii explica de ce alege sa faca ce face, iar daca lucrurile nu merg, se intoarce la dialogul cu frica sa ii ceara solutii alternative. Astfel clarifica din nou ca frica nu are solutii, nu are nimic de oferit in schimb.
***
“Alternativa pe care o ofera frica este mereu o foaie alba de hartie, si nimic pentru tine.”
(Idee intalnita si la Lise Bourbeau – “Vindecarea celor cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine” si la Shakti Gawain “The Path of Transformation: How Healing Ourselves Can Change the World” – fata de frici si ego. Voi reveni cu articole mai detaliate)
***
Intreaba-te : “Ce am EU si e mai puternic decat frica?”
(la ea este curiozitatea de a descoperi lumea).
***
Bonus 1: Invata sa spui nu
“E un moment de maturizare cand inveti sa spui nu lucrurilor pe care nu vrei sa le faci, dar e un moment de si mai mare maturizare cand inveti sa spui nu lucrurilor pe care vrei sa le faci.”
***
Uneori nu ai timp, energie, nu e momentul sa faci ce iti doresti sa faci. Uneori e nevoie sa renunti la chestii faine, ca sa ai grija de sanatatea ta sau altceva mai important. E momentul de conectare cu prioritatile si valorile noastre.
Intreaba-te: “Ce este cel mai important pentru mine, in acest moment?”
***
Bonus 2: Fa cat mai multe lucruri benefice
Evenimente tragice si momente grele ne pot schimba – doar daca noi alegem. Calatoriile ne pot schimba – dar schimbarea nu ni se impune, ca si in primul caz. Comorile descoperite in procesul de dezvaluire a noastra pot fi pierdute, daca noi nu le mentinem, lectiile importante se pot pierde daca le dam uitarii.
“Daca in viata ta faci mai mult din ceea ce este benefic pentru tine, decat din ce nu este, probabil ca asta e destul de bine pentru ce putem face in vietile noastre normale.”
***
Bonus 3: Ai compasiune pentru tine
“Tot ceea ce stii e ce stii in momentul acesta.
Deciziile trebuie luate, asa ca va trebui sa te ierti anticipat pentru ce nu stii inca.”
***
Ia-ti deciziile bazandu-te pe informatiile pe care le ai, ia cea mai buna decizie cu ceea ce ai acum, si nu te culpabiliza apoi uitandu-te inapoi si gandindu-te ca puteai face altfel.
Noi in fiecare moment luam cele mai bune decizii cu ceea ce stim, suntem si avem. Iar daca maine luam decizii mai bune, nu inseamna ca decizia de ieri a fost proasta – ci ca noi am crescut, ca noi de azi suntem mai intelepti si mai maturi decat noi de ieri. Fara incercari – esuate sau nu – nu crestem, nu invatam, nu devenim versiuni mai bune ale noastre.
***
“Daca te uiti in urma si regreti ceva, trebuie sa ierti versiunea ta mai tanara pentru ce nu a stiut, pentru ca altfel tu nu ai fi invatat ceea ce stii azi.”
***
Asadar, sa fim mai intelegatori si plini de compasiune – fata de noi de ieri, fata de ceilalti de ieri.
***
Articolul asta e cel mai lung articol pe care l-am scris (te felicit si iti multumesc ca ai ajuns pana la finalul lui), dar mi-am entuziasmat tare cand am scris, si sper sa ajunga la tine cu inspiratie si folos.
Te astept sa imi spui parerea ta, daca ai descoperit ceva util care sa iti schimbe viata in bine.
(Daca vrei sa mai citesti si alte articole din seria Top 10, le gasesti AICI.)
