Cele cinci limbaje ale iubirii – tu stii ce te face sa te simti iubit? (I)

“- Nu ma iubesti!”, spune ea dezamagita, incercand sa nu rabufneasca mai rau.

“- Bineinteles ca te iubesc, iti arat mereu asta – iti spun ca esti frumoasa, iti aduc flori, mergem mereu in vacante, iti aduc mereu cadouri cand plec in delegatii.”, aduce el argumente, neintelegand ce se intampla.

In continuare, ea crede ca lipseste ceva. Ar vrea ca el sa fie mai mult prezent, sa nu fie mereu pe fuga si cu gandul la munca lui, care il solicita atat, ar vrea sa nu fie doar ea implicata in cresterea copiilor.

El observa ca, desi este stresat si aglomerat cu munca, ca sa poata sa le asigure ei si copiilor tot ce e mai bun, desi face eforturi sa ii ia cadouri, sa ii faca complimente, sa ii spuna cat de mult o iubeste inca, cu toti anii care au trecut peste ei, lucrurile parca tot nu merg

Ea se simte mai nefericita, se retrage sau ii reproseaza, el are sentimentul ca incercarile lui sunt inutile.

Iti suna cunoscut?

***

Cred ca toti, de-a lungul timpului, am trecut prin situatii sau am vazut alti oameni in jurul nostru care, desi se iubeau, nu reuseau sa se mai inteleaga.

Nu mai gaseau un limbaj comun.

In 2012 eram intr-un moment in care ma descopeream pe mine si incercam in acelasi timp sa inteleg mai mult despre relatiile mele.

De ce unele merg, de ce unele nu, care e partea spirituala implicata in relatie, ce e cu chimia, ce e cu karma, de ce iubirea nu e suficienta, si multe alte dileme, despre care o sa iti povestesc pe parcurs.

Atunci am inceput sa descopar si sa aflu lucruri care mi-au schimbat viata, mi-au transformat o mare parte din ceea ce credeam sau modul in care ma comportam. Iar asta s-a resimtit in interactiunile mele mult peste asteptari.

As putea spune ca a fost un moment care mi-a schimbat cu totul viata.

***

Ce sunt cele cinci limbaje ale iubirii?

Unul dintre lucrurile descoperite in perioada aceea, profund revelator pentru mine, e conceptul lui Gary Chapman despre cele 5 limbaje ale iubirii (gasesti cartea AICI daca vrei sa o citesti, iar la finalul articolului o sa iti mai recomand cateva carti din aceeasi serie).

Cele cinci limbaje sunt moduri diferite in care fiecare dintre noi ne manifestam iubirea, precum si moduri diferite prin care simtim ca suntem iubiti.

***

Care sunt premisele de la care pleaca autorul?

Fiecare dintre noi avem un rezervor afectiv, care avem nevoie sa fie tinut plin, ca sa putem functiona la capacitate maxima.

◊ Modul in care umplem rezervorul difera, asta fiind motivul pentru care in relatii se ajunge la situatii similare cu cea de la inceputul articolului (aici intervin cele cinci limbaje).

◊ Interactiunile noastre se petrec de multe ori fara sa ne intelegem unii pe altii, pentru ca noi comunicam in limbi diferite. Imagineaza-ti ca tu vorbesti doar germana, iar eu doar spaniola, fiecare are dreptate, si totusi ne contrazicem, pentru ca nu ne intelegem.

◊ La inceputul unei relatii – in faza de indragostire (care dureaza pana la 2 ani, in general), avem tendinta sa comunicam cu cel de langa noi folosind toate cele cinci limbaje, motiv pentru care nu acolo apar discrepante.

◊ In timp, vom oferi ce avem noi nevoie, presupunand ca si partenerul are nevoie de acelasi lucru – lucru de cele mai multe ori neadevarat. Asa ajungem in punctul in care noi nu ne simtim apreciate eforturile, celalalt are senzatia ca nu facem nimic si se simte neiubit.

Când rezervorul afectiv al partenerului este plin şi acesta se simte sigur în privinţa iubirii tale, întreaga lume pare mai frumoasă, iar partenerul va face tot posibilul să-şi atingă potenţialul maxim în viaţă. Dacă rezervorul lui afectiv este gol şi partenerul se simte folosit, şi nu iubit, întreaga lume pare mai sumbră, iar el nu-şi va mai atinge niciodată întregul potenţial.

Gary Chapman

***

De ce e important sa stim propriul limbaj si al celor de langa noi, apoi sa il folosim constient?

In primul rand, e esential sa specific ca, daca incepi sa aplici constient cele cinci limbaje in viata ta, nu se schimba doar relatia de cuplu.

Conceptul poate fi aplicat in relatia cu partenerul de viata, cu copiii, cu familia, cu prietenii (care si ei se vor simti mai apreciati si valorizati).

Exista inclusiv un limbaj al scuzelor – adaptat la limbajul iubirii al fiecaruia, care ne ajuta sa rezolvam mult mai usor si eficient conflictele.

Asadar, beneficiile sunt ca:

 ◊ vei comunica mai eficient

vei evita conflicte inutile

◊ vei intelege mai profund situatiile din interactiunile tale, si motivele pentru care cei din jur reactioneaza intr-un fel sau altul

◊ vei avea relatii mai armonioase, iar lucrurile vor fi mai fluide in interactiunile tale

***

Ce pierzi daca nu iei in calcul diferentele?

 ◊ nu o sa intelegi de ce nu te simti iubit si valorizat

 ◊ ai risc mai mare ca relatiile tale sa intampine probleme, in ciuda eforturilor tale

◊ comunicarea va fi deficitara, daca tot vorbiti limbi diferite

***

Care sunt cele cinci limbaje ale iubirii?

1. Declaratiile (cuvintele de apreciere si incurajare)

2. Timpul petrecut impreuna

3. Darurile

4. Serviciile

5.Contactul fizic

Voi reveni cu un articol separat pentru fiecare dintre cele cinci limbaje, precum si cu modul in care poti afla care e limbajul tau sau al celor din jurul tau, si moduri concrete in care poti aplica ce ai aflat.

(Daca vrei sa nu pierzi seria de articole, te poti inscrie AICI si iti voi trimite un mesaj imediat ce public articolul, sa fii printre primii care il citeste.)

***

Cum comunicam noi, folosind limbajele iubirii?

Noi toti avem un limbaj principal si unul secundar, sau in unele cazuri mai multe.

Evident, solutia ideala ar fi sa oferim si sa primim sincronizand toate cele cinci canale de mai sus.

In practica, asta se intampla in general in faza de indragostire. Asadar, cu atat mai important e sa stim ce sa oferim celor de langa noi, incat sa se simta iubiti, tradus in limbajul lor, iar noi sa nu simti ca facem eforturi in van.

La fel de important e sa ne cunoastem pe noi insine, sa stim ce sa cerem, pentru a ne umple rezervorul afectiv, fara a ii incarca pe cei de langa noi cu povara de a ne intelege cand noi nu o facem.

***

Exista limbaje mai des folosite de barbati versus limbaje folosite de femei?

Din experienta mea de pana cum – prieteni, prietene pe care i-am intrebat (si au fost multi pe care i-am descusut), persone cu care am lucrat la terapie, persoane cu care am intrat in relatii de cuplu – am observat ca anumite limbaje sunt mai des intalnite la femei si altele la barbati.

Mare parte dintre barbatii cu care am discutat au ca limbaje preponderente contactul fizic (nu ma refer doar la sex, ci la atingere pur si simplu ca forma de a crea conexiunea) si cuvintele de apreciere si incurajare.

Pentru cele mai multe femei, sunt extrem de importante serviciile si timpul petrecut impreuna.

Evident, vor fi si exceptii de la ce am scris mai sus – femei si barbati care au alte limbaje dintre cele cinci (am intalnit si cazurile acestea).

Totusi, cand m-am uitat la statistica, nu m-a mai mirat deloc de ce ne intelegem uneori atat de greu unii cu altii.

***

Folosirea limbajelor nu vine natural?

Folosirea limbajelor vine natural – dar daca nu le folosim constient, cel mai probabil nu ne ajuta foarte mult.

Daca nu constientizam, nu vom stii ce sa cerem (doar vom manifesta nemultumirea, in mod neconstructiv). Vom oferi ceea ce avem noi nevoie, situatie in care e foarte posibil sa nu nimerim limbajul partenerului.

Iubirea si modul in care o manifestam zilnic e o alegere constienta, pe care o facem sau nu o facem. Cand limbajul celuilalt este diferit de al nostru, si nu ne simtim confortabil la inceput sau firesc sa facem ce l-ar ajuta sa se simta iubit, e cu atat mai mult o alegere necesara.

Dupa cum spune Gary Chapman:

Când faci pentru celălalt un lucru care ţie nu-ţi stă deloc în fire, gestul tău constituie cea mai mare dovadă de iubire.

***

Chiar functioneaza?

Cred cu tarie ca fiecare dintre noi potentam ceva in cei de langa noi. Cred ca un om, care in esenta este TOTUL, in interactiune cu noi se va comporta intr-un fel, si in interactiune cu altcineva, in alt fel.

Cand noi alegem sa oferim iubire in modul in care ajunge la omul de langa noi , e extrem de probabil ca celalalt sa ne ofere acelasi lucru.

Unei masini care are nevoie de motorina ca sa mearga ii vom umple rezervorul cu motorina, nu cu benzina – asa functioneaza si limbajele iubirii.

Cand oamenii se simt iubiti, lasa jos zidurile defensive, nu mai simt nevoia sa se apere, sa se ascunda si imi dau voie sa se deschida.

Tu ai intalnit situatii in care nu te-ai simtit iubit, fiind intr-o relatie, sau partenerul ti-a spus ca nu se simte iubit?

***

📚 Alte carti din aceeasi serie:

 ◊ ” Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor “ – o gasesti aici

 ◊ ” Cele 5 limbaje ale iubirii pentru adolescenti” – o gasesti aici

 ◊ ” Cele 5 limbaje ale iubirii pentru cei singuri” – o gasesti aici

” Cele cinci limbaje ale iubirii pentru barbati” – o gasesti aici

” Cele cinci limbaje ale scuzelor” – o gasesti aici

Lasa-mi un comentariu sau trimite-mi un mesaj si spune-mi la tine cum a fost.

PS: Daca ti-a placut si simti ca i-ar fi de folos cuiva articolul de azi, nu uita sa ii dai un like & share
 
 PPS: Postez zilnic pe pagina oficiala de Facebook si pe profilul personal de Facebook – ma gasesti si acolo 
Comunitatea noastra  – Grup Facebook
Written By
More from cristina.maria
🔔 Lectii & Reamintiri importante in contextul actual MACRO
Una dintre convingerile mele de baza e ca mereu, din orice situatie,...
Read More
Join the Conversation

1 Comment

  1. says: Dana

    Vreau sa te felicit pentru articol. Este foarte bun și mi-as dori sa îl citească cât multe multe persoane. Sa încercăm sa citim limbajul iubirii la persoanele dragi ca să putem sa le oferim ce au nevoie.
    Vreau sa fac și o corecție și sa te rog sa citești de 2-3 ori înainte de a publica un articol. Sper ca a fost doar o scăpare: “Dacă nu conștientizăm, nu vom știi ce sa cerem ” – nu vom ști ce sa cerem.

Leave a comment

Leave a Reply