OPTIMIST versus CRITIC
“- Poti sa te uiti, te rog, pe asta, sa vezi daca e ceva gresit?”, era o intrebare pe care o auzeam des la munca.
Nu c-as fi fost eu marele expert, dar aveam “ochiul de soacra ” la purtator.
Cumva, ma uitam pe contracte de 20-30+ pagini (ale mele si ale echipei), le scanam si vedeam imediat daca si unde e vreo greseala strecurata (fara sa le citesc).
Poate iti pare un lucru bun, o mare calitate – vreau sa iti spun ca era printre foarte putinele puncte in care privirea de vultur ma ajuta.
Acum, cand ma uit retrospectiv, imi dau seama cat de mult ma sabota(m), in schimb, in relatiile cu prietenii, cu familia, in relatia de cuplu si chiar la munca.
***
Asa cum iti povesteam cu alta ocazie, ceea ce imi spun majoritatea oamenilor care ma intalnesc sau care ma stiu de multa vreme e ca sunt “cel mai optimist om pe care il cunosc.”
Nu am fost mereu vreo optimista, ba din contra. Eram aia care vedea orice ar putea merge prost, iar drobul de sare – de ce sa il las acasa, cand tot puteam sa il car cu mine?
Ce s-a schimbat, incat sa ma transform din vesnic nemultumita in optimista practicanta si apoi molipsitoare?
Ce m-a schimbat a fost o discutie cu una dintre fostele mele sefe, Ilinca. Nu-ti povestesc acum, ca e mult (dar fain) – asa ca o sa revin cu povestea separata.
Pe scurt – a fost un efort de vointa sa nu mai mai plang de nimic timp de 6 luni, daca nu puteam eu insami sa rezolv problema aparuta.
La inceput a fost crunt, ca orice obicei care e intrerupt si pe care l-am practicat toata viata.
Apoi, a devenit o normalitate.
Per total – e o binecuvantare si una dintre lectiile importante care mi-au schimbat viata.
Intre timp, am descoperit si alte moduri usoare de a ajunge aici – la o stare de OPTIMISM si atitudine pozitiva, concentrata pe solutii.
Sunt moduri care nu au nevoie de extrem de multa vointa, ci de cate un pic de atentie zilnica din partea ta – pana vor deveni parte din natura ta (minim 28 zile, zic studiile – ideal 66 zile).
O schimbare nu trebuie sa fie neaparat una care sa te stoarca de puteri, cum storci un burete. Schimbarea poate fi facuta prin repetarea unor pasi mici in mod constat si sa nu te opresti.
Tot ceea ce facem repetat devine modul nostru de viata – fie ca ne place sau nu, asa ca putem folosi asta in avantajul nostru.
***
Care sunt cele 5 moduri sa devii mai OPTIMIST si POZITIV si sa iti schimbi viata, pe care iti propun sa le incluzi in programul tau?
1. Jurnalul de recunostinta
Creierul e programat pentru negativitate de cand eram in triburi si hiperactivi pentru supravietuire. Acum creierul din pacate e in continuare setat pe ce nu functioneaza, ce ar putea merge prost, si asta e o reteta pentru nefericire in viata noastra de zi cu zi.
Dupa aproximativ 30 zile de repetitie se produce o reseteare a creierului – ceea ce numim neuroplasticitate.
Ce inseamna asta? Se creeaza noi legaturi neuronale (nu software, ci hardware) – incepi sa vezi posibilitate nu negativitate, vezi binele din ceilalti, nu raul, esti mai fericit in loc de descurajat, inveti sa te focalizezi pe ce e bun in viata ta in loc de ceea ce lipseste.
Jurnalul il poti face dimineata sau seara, poti trece pe lista 3 sau mai multe motive pentru care esti recunoscator – tu alegi cum anume il faci. Preferabil este sa cauti in fiecare zi alte motive pentru care esti recunoscator, incat sa iti extinzi perspectivele.
Am povestit mai mult AICI despre jurnalul de recunostinta, iar AICI gasesti jurnalul meu pentru 14 zile & 2 postari bonus.
Timpul necesar: 1 – 5 minute
2. Lista cu 5 lucruri care iti plac
Incepe cu o lista cu 5 lucruri care iti plac la tine, la cei din familie, la jobul tau, la casa, masina ta, orasul in care locuiesti etc. Posibilitatile sunt nelimitate si te antrenezi sa vezi lucrurile faine peste tot.
Fa in fiecare zi cate o lista, minim 28 zile.
Timpul necesar: 1- 3 minute
3. Ganduri bune plantate in aer
Treci pe langa oameni pe care nu ii cunosti, pe strada, in magazin, in trafic si gandeste-te la un lucru care iti place la fiecare.
Pot sa fie ochii, ori un zambet, o voce, fie modul in care se poarta cu copilul lui/ei, faptul ca are o masina curata, ca a oprit la trecerea pentru pietoni, ca ti-a dat voie sa te strecori in trafic.
Spune-i asta in gandul tau si multumeste-i.
Pare joaca de copii, dar iti schimba viata – pe incercate.
Timpul necesar: 1- 10 minute
4. Complimente sincere si detaliate
Ca o extensie a jocului de mai sus, incearca sa faci 5 complimente sincere in fiecare zi, cat mai detaliate.
Sigur ai intalnit o doamna, la casa la supermakert, care a fost amabila, sau cineva care ti-a tinut usa la birou, sau colega care a dat comanda pentru masa de pranz, iubita care poarta o rochie ce ii vine bine. Cand ai sa faci asta, o sa mai obserbi ceva interesant.
Deodata, fiecare poate sa mai primeasca inca un compliment comun – pentru zambetul care li s-a asternut pe fata si sclipirea de bucurie si poate surprindere din ochi.
Aici este o regula esentiala, ca sa nu-ti furi singur caciula: fii sincer.
Nu e nevoie sa minti, pentru ca se simte asta si pentru ca, daca ai deschiderea, oricum vei gasi lucruri care sa iti placa la cel din fata ta.
Timpul necesar: 3-5 minute
5. Retrospectiva a zilei, a saptamanii, a lunii
La finalul zilei, a saptamanii si / sau a lunii fa o lista cu 5 lucruri care au mers bine.
Asta iti va da o stare de incredere, focus pe partea pozitiva si iti va creste stima de sine.
Am povestit mai mult AICI.
___
Ce iti pot spune sigur, daca aplici una sau mai multe dintre aceste idei in viata ta de zi cu zi, e ca vei simti diferenta in mod clar si real.
Iar cu schimbarea de atitudine – de la a fi negativist, suparat, concentrat pe ce nu merge, nemultumit, la a fi optimist, concentrat pe solutii, pe binele din tine si din ce e in jur, mai vesel si mai plin de viata – iti va fi din ce in ce mai usor (din experienta mea si a celor cu care am mai lucrat).
La inceput poate fi provocator, dar in scurt timp asta devine FELUL TAU DE A FI.
***
Cele mai simple lucruri sunt, de fapt, cele care fac diferenta cel mai mult si iti va schimba viata in mod semnificativ.
Poate te intrebi de ce nu multi oameni le aplica, cand sunt atat de la indemana si atat de simple?
Pentru ca am fost invatati ca:
- lucrurile trebuie sa fie complicate ca sa functioneze,
- nu oricine poate,
- SUNTEM INTR-UN ANUMIT FEL.
Trei premise false, cu care ne sabotam zi de zi.
***
Ce castigi DACA faci schimbarea asta in viata ta?
- iti imbunatatesti relatia cu tine insuti si ceilalti
Rasul e molipsitor si inconstient noi incercam sa ne inconjuram de oameni veseli, pentru ca avem convingerea ca asa vom fi si noi mai fericiti.
- iti imbunatatesti sanatatea (inima, sistem imunitar)
- iti revii mai usor in momentele dificile, pentru ca nu le mai iei ca pe esecuri personale
- iti reduci niveul de stres
(O sa revin cu un articol pe tema asta, mai complex.)
Ce pierzi DACA alegi sa nu devii mai optimist si pozitiv?
- poti pierde relatii si sansa de a cunoaste oameni noi.
Cum? Prin faptul ca oamenii se indeparteaza de tine sau tu ii indepartezi si nici nu dai sansa unor oameni noi sa intre in viata ta.
- ai sanse mai mari sa fii stresat si deprimat
- poti pierde oportunitati importante – pentru ca vei vedea doar drobul de sare.
***
Nu zice nimeni sa stam doar pe norisori roz – cand evaluam o afacere, o situatie si avem nevoie sa fim detasati.
Totusi, e o diferenta de la cer la pamant intre a fi critic mare parte a timpului sau sa alegi cand ai nevoie de starea asta, iar in mare parte a timpului sa-ti fie activata buna dispozitie.
***
Tu ce alegi?
Lasa-mi un comentariu sau trimite-mi un mesaj si spune-mi daca ti se par usor de aplicat ideile in viata ta.
PS: Mă găsești si pe 👇