[Top 10] Napoleon Hill: “Personalitatea ta este vitrina in care iti expui caracterul in fata lumii.”

napoleon hill personalitatea caracter succes limitari

“Personalitatea ta determina daca oamenii sunt atrasi de tine sau daca se indeparteaza de tine.

Este vitrina in care iti expui caracterul in fata lumii si este acel un lucru care te diferentiaza de toate celelalte fiinte umane.

***

Cine e Napoleon Hill (1883 – 1970)

 Este unul dintre cei mai de succes autori motivationali, ale carui opere sunt inca de actualitate.

La 9 ani moare mama sa. Tatal sau se recasatoreste peste 2 ani, iar mama sa vitrega este cea care il sustine pe copilul rebel sa se educe, sa scrie, sa mearga la scoala.

Incepe sa scrie articole intr-un ziar local cand avea 13 ani. Din banii castigati astfel, incepe sa studieze dreptul, dar mijloacele financiare nu ii permit sa o duca la capat.

Din spusele lui, in 1908 il cunoaste si intervieveaza pe Andrew Carnagie, cel mai bogat om al lumii la momentul respectiv – cu care discuta despre formula succesului.

Pornind de aici, si continuand ulterior seria interviurilor cu alte personalitati precum Theodore Roosevelt, John D. Rockefeller, Thomas Edison, Henry Ford, Alexander Graham Bell, Elmer R. Gates si Luther Burbank, in 1928 publica in mai multe volume “The law of success in 16 lessons”.

Opera sa cea mai cunoscuta – “De la idee la bani (Think and grow rich)” –  a fost scrisa in 1937, si este in top 10 carti motivationale scrise de-a lungul timpului.

Alte carti scrise de el sunt  “Secretul libertatii. Diavolul pacalit” (considerata in 1938 prea controversata, publicata ulterior dupa 73 ani, in 2011), “Puterea de convingere”, “Calea spre succes” etc.

Lucrarile lui sunt valoroase din multe puncte de vedere, si sunt de referinta in continuare in zona motivationala. Practicile lui si modul in care si-a construit drumul sunt totusi contestate – intalnirea lui cu Andrew Carnagie, faptul ca a fost consilierul a doi presedinti americani – Woodrow Wilson si Franklin D. Roosevelt (lucru neatestat istoric) etc.

Daca vrei sa citesti mai multe despre Napoleon Hill, poti gasi aici si aici.

***

Topul 10 inspirat din invataturile lui Napoleon Hill este:

1.  Scopul e mai important decat planul

Totul pleaca de la un scop, apoi un plan si apoi actiune in directia dorita.

E important sa schimbam planul cand nu merge, pentru ca altfel ceea ce pare determinare si ar fi un avantaj, devine principalul sabotor, prin inflexibilitate.

Ce trebuie sa fie cat mai clar si stabil este scopul.

“Ce imi doresc sa obtin?”

“Ce motivatie am sa fac ceea ce fac?”

***

2. Ai relatii pasnice cu ceilalti, pe cat posibil

Fii tu cel flexibil in relatia cu ceilalti, si evita pe cat posibil conflictele, mai ales daca sunt doar de dragul de a arata cine are dreptate sau pornite din maruntisuri.

Se spune ca nu cel mai puternic supravietuieste, ci cel mai flexibil, cel care se adapteaza conditiilor.

Oamenii din jurul nostru sunt diferiti, intre ei si de noi. E o dovada de maturitate si intelepciune sa ne adaptam, sa putem sa intelegem si acceptam faptul ca nu gandim, nu actionam la fel.

Nu suntem copii xerox unii ai altora, iar asta e eliberator, zic eu.

***

3. Tine-ti mintea ocupata cu ceea ce vrei

“Daca vrei ca mintea ta sa prinda o idee, si sa formeze un obicei incat mintea sa actioneze automat in directia respectiva, trebuie sa ii spui mintii tale CE VREI, iar si iar si iar. Fara oprire.”

La aceste afirmatii / repetitii, mantre, dupa cum le numeste Tony Robbins, e esential sa adaugi emotie, motivatia ta si dorinta vie sa reusesti.

***

4. Singura ta limita esti tu insuti

Un exercitiu propus de Napoleon Hill este urmatorul:

a. Stabileste-ti si scrie pe un caiet, pe prima pagina, un lucru, situatie, obiectiv, pe care, daca l-ai indeplini, ai putea sa spui ca ai succes (fiecare cu definitia lui).

***

“Inainte sa scrii, aminteste-ti ca singurele limitari sunt cele pe care ti le setezi tu insuti sau le permiti altora sa ti le seteze.”

***

b. Pe pagina a doua, “scrie o declaratie clara a exact ceea ce esti dispus sa dai in schimbul a ceea ce iti doresti in viata.” Apoi, incepe din punctul in care esti acum sa platesti pretul (vorbim de actiuni, timp, energie, atentie).

c. Memoreaza ambele tale “declaratii” – ce doresti si ce esti dispus sa oferi in schimb pentru a obtine.

Repeta-le de zeci de ori zilnic, si nu uita sa inchei fiecare serie de repetari cu o manifestare a recunostintei pentru cadourile primite la nastere.

***

5. Actioneaza

“Orice dorinta dominanta, plan sau scop care este sustinut de incredere, este condusa direct catre zona subconstienta a mintii si pusa in practica imediat.”

***

“Credinta, daca nu este sustinuta de actiune, si sa o faci parte din obiceiurile vietii tale, la fel de bine poti sa nu o intelegi, pentru ca credinta fara fapte este moarta.”

***

Hill sustine repetarea afirmatiilor pozitive, pana cand mintea noastra subconstienta le integreaza si incepe sa le trateze ca fiind dintotdeauna acolo.

***

6.Imbunatateste-ti personalitatea

“Personalitatea ta determina daca oamenii sunt atrasi de tine sau daca se indeparteaza de tine. Este vitrina in care iti expui caracterul in fata lumii si este acel un lucru care te diferentiaza de toate celelalte fiinte umane.

Este marca ta, dupa care oamenii te recunosc. Este lucrul care determina succesul sau esecul tau in a te prezenta si vinde de-a lungul vietii.

Asadar, ar trebui sa iti vezi personalitatea asa cum o vad ceilalti, ca sa o poti imbunatatii acolo unde e nevoie.”

***

7. Creeaza, recunoaste si actioneaza cand apar oportunitati

“Daca ai sta jos si ai calcula ora cu ora timpul petrecut efectiv muncind in decurs de o saptamana, si apoi ai calcula ora cu ora timpul pe care il irosesti, si pe care ai putea sa il dedici activitatilor care iti plac, daca ai vrea suficient de mult, vei avea unul dintre socurile vietii tale.”

***

Din pacate, la o analiza simpla, vom vedea ca in mare parte suntem destul de ineficienti. Si aici nu vorbim doar de munca – din acel raport de 8 ore pentru somn – 8 ore pentru munca – 8 ore timp liber mentionat de Napoleon Hill.

Vorbim de faptul ca in cele 8 ore de munca nu suntem prezenti acolo, mental si emotional, decat o mica parte.

In cele 8 ore de timp liber, facem actiuni care nu ne aduc un mare plus, dar sunt deja parte din reflex si le tratam ca atare (“frunzaritul” netului fara limita de timp si intentie clara, cercetarea detaliata a Facebook-ului, numar nelimitat de mesaje pe Whatsapp in loc de o conversatie fata in fata, emisiuni “goale” la TV, stiri care ne tin intr-o stare de panica si frustrare etc.)

In cele 8 ore de somn, resimtim deseori repercursiunile ingrijorarilor si scenariilor care ne ruleaza permanent prin minte, asa ca si acestea vor fi zguduite.

Asta numim viata de zi cu zi – normalitate.

Fiecare dintre noi avem oportunitati sau sansa de a le crea – cai pe care nu apucam sa le vedem in hatisul de informatii, combinat cu goana cotidiana si lipsa noastra de prezenta.

Un prim pas pe care il putem face e sa ne setam intentii clare – “Ce vreau sa obtin azi?”.

Apoi, ne oprim constient (eventual cu o alarma pe telefon, ca sa nu uitam), de cateva ori pe zi, si ne intrebam:

“Asta ma duce in directia aleasa de mine?”

“Daca fac asta, imi voi atinge intentia, mai devreme sau mai tarziu?”

Si in final, sa alegem ce pastram si nu pastram, pe “cheltuiala” noastra de timp si energie.

***

8. Succesul trebuie planificat

“Succesul e ceva ce trebuie sa fie planificat. Este ceva ce trebuie castigat in avans.”

***

Succesul depinde si de noroc, considera Hill, dar norocul ti-l creezi singur daca “cunosti regulile si le aplici”.

“Cea mai buna definitie a succesului pe care o stiu este asta:

Succesul inseamna sa obtii orice iti doresti in viata fara sa incalci drepturile celorlalti si prin ajutarea celorlalti sa si-l obtina pe al lor.”

***

9. Inainteaza cu curaj si determinare

“In momentul in care decizi ceva, stii ca asta vrei, stii ce urmeaza sa faci, toate negativitatile care te-au deranjat pana atunci isi iau bagajele si pleaca. Se muta pentru ca nu pot trai intr-o minte pozitiva.

Poti sa-ti imaginezi o stare de spirit negativa si una pozitiva ocupand acelasi spatiu, in acelasi timp?”

***

10. Imagineaza, crede si obtine

“Orice mintea isi poate imagina si crede, poate atinge.”

***

Hill da exemplul lui Thomas Edison, care si-a dorit sa fie inventator, si a ajuns sa fie cel mai important inventator american, cu doar 3 luni de educatie formala (apoi educat de mama sa).

Asadar, daca vrem ceva si suntem dispusi sa punem eforturile noastre acolo, obiectivele noastre pot fi atinse.

***

Sunt curioasa care este principiul care ti-a placut cel mai mult dintre cele sustinute de Napoleon Hill, si care crezi ca ne-ar putea face viata mai faina, noua tuturor, daca il aplicam.

Lasa-mi un comentariu la articol sau trimite-mi un mesaj si spune-mi parerea ta.

(Daca vrei sa mai citesti si alte articole din seria Top 10, le gasesti AICI.)

PS: Postez zilnic pe pagina oficiala de Facebook si pe profilul personal de Facebook – ma gasesti si acolo 
Comunitatea noastra  – Grup Facebook
Written By
More from cristina.maria
[Top 10] Keanu Reeves : “Energia nu poate fi creată sau distrusă, energia curge. Trebuie sa mearga [..]”
“Energia nu poate fi creată sau distrusa, energia curge. Trebuie sa mearga...
Read More
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Leave a Reply